CAO’s

De CAO’s voor de Metaal en Techniek worden door representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties afgesloten. De Metaal en Techniek kent arbeidsvoorwaarden CAO’s voor de vijf bedrijfstakken:

Metaalbewerkingsbedrijf:
bijvoorbeeld lasbedrijven, machinefabrieken.

Technisch Installatiebedrijf:
bijvoorbeeld bedrijven die huisrioleringen ontstoppen, installaties voor gas- of watervoorziening herstellen en/of onderhouden. Maar ook het installeren van installaties voor communicatie en industriële automatisering of telematica en telecommunicatie.

Carrosseriebedrijf:
bijvoorbeeld schadeherstelbedrijven, bedrijven voor het spuiten, schilderen en lakken van wagens, stacaravans, opleggers en carrosserieën.

Goud- en Zilvernijverheid:
hier gaat het bijvoorbeeld om het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen, sieraden, monturen en medailles van edele metalen (goud, zilver).

Isolatiebedrijf:
bijvoorbeeld het aanbrengen, herstellen en onderhouden van isolerende materialen.

In deze CAO’s zijn vooral arbeidsvoorwaarden als beloning, begin en einde dienstverband en overwerkvergoedingen geregeld.

De arbeidsvoorwaarden-CAO’s bestaan uit een algemeen gedeelte (A-deel) dat voor alle CAO’s gelijk is, en een B-gedeelte dat per bedrijfstak-CAO verschilt. Concrete voorbeelden van onderwerpen die in de CAO zijn opgenomen, vindt u bij de CAO-onderwerpen. Naast de arbeidsvoorwaarden-CAO bestaat in de Metaal en Techniek een aantal andere CAO’s met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  • Opleiding en Ontwikkeling (scholing)
  • Aanvullend Invaliditeitspensioen (o.a. WIA-bodem)

Pensioenregeling
Naast de CAO-regelingen geldt in de Metaal en Techniek een moderne ouderdomspensioenregeling.

Contact

Postadres

  • Postbus 93235
  • 2595 AK Den Haag